Val door stalen kabel over de weg

D. was op zijn racefiets een tocht aan het maken, samen met zijn vriendin. Ze fietsten op een fietspad toen op een gegeven moment er half op het fietspad een rood wit geblokt bord stond, het bord stond op de linkerkant van het pad. D. passeerde het bord aan de rechterkant, voor hem de normale kant van de weg. Voor de zekerheid minderde hij snelheid.

Plotseling zag hij, 10 à 15 meter na het bord, een stalen kabel die over de weg gespannen was. De kabel was voor D. op keelhoogte. Op het moment dat D. de kabel zag is hij vol in de remmen gegaan. Hierdoor sloeg hij over de kop, viel en kwam ongeveer onder de kabel terecht. Ook zijn vriendin kwam ten val.

D. heeft letsel bij de val opgelopen, onder meer een gebroken rib, een kneuzing aan zijn linkerhand en schouderletsel. D. heeft vanwege het ongeval twee maanden niet kunnen werken, en heeft daardoor schade opgelopen. Ook is hij gedurende driekwart jaar onder behandeling bij een fysiotherapeut geweest.

Duidelijk was dat het bedrijf dat het bord geplaatst had, aansprakelijk was voor de schade. De medewerkers van het bedrijf hadden immers het bord half op de weg geplaatst, zonder verdere concrete waarschuwingen voor fietsers. De verzekeraar van het bedrijf weigerde echter alle aansprakelijkheid, omdat zij stelde dat D. de afzetting genegeerd had en met hoge snelheid langs het bord zou zijn gereden. Er was volgens de verzekeraar voldoende gewaarschuwd.

Wij hebben deze zaak overgenomen van een letselschadebureau. Pas nadat ons kantoor een concept dagvaarding aan de verzekeraar had gestuurd, was zij bereid om de zaak in der minne te regelen. De aansprakelijkheidskwestie is daarbij terzijde gelegd. Uiteindelijk heeft de verzekeraar alle schade van D. vergoed, te weten een bedrag van €10.000,00. De schade van D. bestond uit materiële schade, verlies aan arbeidsvermogen, smartengeld en buitengerechtelijke kosten. De verhaalde buitengerechtelijke kosten gingen naar het letselschadebureau. Wij hebben onze kosten vergoed gekregen via de rechtsbijstandsverzekeraar van D.